Reistips

Reistips

Hieronder staan enkele handige reistips beschreven voor wanneer je van plan bent om naar Suriname te reizen.

Klimaat

Suriname heeft een tropisch klimaat met door het hele jaar door temperaturen tussen de 30 en 35 graden Celsius. ’s Nachts kan het afkoelen naar 20 graden Celsius.

Suriname heeft vier seizoenen:

•            De grote regentijd (mei-half augustus).

•            De grote droge tijd (half augustus-november).

•            De kleine regentijd (december-februari).

•            De kleine droge tijd (maart-april).

In de natte tijd kan het echter best enkele weken droog zijn, terwijl het in de droge tijd kan regenen. Bij de overgang van de seizoenen kunnen sibibusi’s optreden: korte, heftige buien met flinke windstoten.

Wanneer het regent in Suriname kunnen de straten snel onderwater komen te staan. Er is een slecht afvoersysteem waardoor het water slecht weg loopt. Dit zorgt ervoor dat auto’s nog moeilijker door de straten kunnen rijden. Wanneer je, in de regentijd, van plan bent om nog ergens heen te gaan of om weer terug naar huis te gaan moet je rekening houden met de taxi’s. Zodra de straten vol water staan rijden er bijna geen taxi’s meer. Dus zorg er bij enorme regenval altijd voor dat je op de plek bent waar je moet zijn voordat de straten onder water komen te staan.

Het is ook niet aan te raden om door het water heen te lopen, zeker niet wanneer je open wondjes hebt. Het water is niet schoon waardoor wondjes gemakkelijk kunnen gaan ontsteken. Ook weet je  niet wat er in het water zit. Het kan voorkomen dat er slangen of kaaimannen in het water zitten, dus voor je eigen veiligheid is het verstandiger om bij echt hoog water niet door de straten te gaan lopen.

Vervoer

Taxi

Veel mensen (met name stagiaires) maken gebruik van de taxi’s. Het is een gemakkelijke en betrouwbare manier om je te verplaatsen in de stad. Wel is het een stuk prijziger dan het openbaar vervoer.

Wanneer je kiest om met een taxi te gaan is het verstandig om te kiezen tussen een aantal betrouwbare taxibedrijven omdat zij werken met een meter. Dit zijn: Tourtonne (1690), Hertog (1688) of Ulster (1680). De nummers die achter de naam van het bedrijf staan zijn de telefoonnummer die je kunt bellen. Dus wanneer je bijvoorbeeld een Tourtonne taxi wilt bestellen dan bel je (met je Surinaamse nummer), naar 1690 en dan kan je vragen of er een taxi beschikbaar is op de locatie waar je bent. Voor de Tourtonne taxi is er ook een app genaamd ‘Tourtonne Taxi 1690’.

Verder werkt Roo Trips Su vaak samen met Donovan Randamie (ook wel Don genoemd). Hij is een  gezellige en betrouwbare taxi chauffeur die veel stagiaires  rondbrengt. Zijn nummer is +597 729-5504. Je kunt hem altijd een berichtje sturen op whatsapp of bellen om te vragen of hij beschikbaar is.

Bus

Er zijn veel bussen in Suriname. Deze bussen gaan alle kanten op en in het begin is het soms moeilijk om te weten welke bus je moet nemen. Vraag hierna bij de bushaltes want over het algemeen willen mensen je graag helpen. Ook is er een app genaamd ‘Moovit’, zie afbeelding rechts. Deze geeft informatie over het openbaar vervoer (vergelijkbaar met 9292). Alleen de tijden van deze app zijn niet betrouwbaar.

Wanneer je weet welke bus je moet hebben, kan je op de route van de bus gaan staan. In Suriname doen ze niet echt aan bushaltes, dus je hoeft alleen op de route te staan. Wanneer de bus komt steek je je hand op en maak je duidelijk dat je in de bus wilt. De bus zal dan voor je stoppen en dan kan je instappen en gaan zitten. Voorin in de bus, vaak op de deur, staat hoeveel de busrit kost. Dit kan verschillen door de koers, maar denk ongeveer aan 15 SRD. Het maakt niet uit of je twee minuten in de bus zit of een kwartier, de prijs blijft altijd hetzelfde. Wanneer je eruit moet, druk je op de knop en de bus zal dan direct stoppen (nogmaals, er zijn geen haltes). Wanneer je uitstapt geef je het geld aan de buschauffeur.

Muggen

De GGD meldt dat in het kustgebied van Suriname dengue, chikungunya en zika kan voorkomen. Dit zijn ziekten die worden overgebracht door muggen die vooral overdag actief zijn.

Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur Tropical Bush (geen deet uit Nederland, die werkt niet goed tegen de muggen in Suriname). Verder helpt het ook om wierook aan te steken. Zowel Tropical Bush als wierook is te verkrijgen bij de Chinese winkels. Tijdens het slapen kan je gebruik maken van een klamboe.

Geld

In Suriname wordt er met de Surinaamse Dollar (SRD) betaald. De koers kan dagelijks enorm verschillen. In Suriname zijn er maar weinig plekken waar je met je pinpas kan betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg SRD’s op zak hebt wanneer je bijvoorbeeld uit eten wilt gaan. Verder is het ook verstandig om euro’s mee te nemen vanuit Nederland en die hier in Suriname te wisselen bij een cambio. Wanneer je bij een pinautomaat geld opneemt dan betaal je altijd nog transactie kosten. Dit kan je voorkomen door geld te wisselen bij een cambio.

Drinkwater

Volgens de GGD is het kraanwater in Suriname niet veilig om de drinken. Het advies vanuit de GGD is om water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) eerst te koken of water te gebruiken dat afkomstig is uit flessen.

In de praktijk drinken veel toeristen het kraanwater toch wel. Het merendeel van hen krijgt geen klachten. Dus wees niet verbaasd wanneer je hoort dat mensen uit de kraan drinken, maar uiteindelijk is water uit een fles beter. In het binnenland is het helemaal aan te raden om water uit flessen te drinken.

Vooraf regelen in Nederland

Voordat je naar Suriname reist zijn er een aantal zaken die handig zijn om van te voren geregeld te hebben, zoals:

•            Bankpas op werelddekking zetten

Zorg dat je bankpas op wereldwijd staat zodat je bij de pinautomaten kunt pinnen.

•            Visum regelen

Voor je bezoek aan Suriname heb je een visum nodig. Dit kan zowel een Entry Fee zijn of een Machtiging tot Kort Verblijf (MKV), afhankelijk van de duur van je verblijf.

•            Surinaams rijbewijs

Als je van plan bent om een auto te huren in Suriname, heb je een internationaal rijbewijs nodig. Dit is gemakkelijk te regelen bij de ANWB in Nederland. Neem je paspoort mee naar de winkel en dan is het binnen 5 minuten geregeld. 

Meeneemlijst

Hieronder staat een lijst met handige spullen om mee te nemen naar Suriname. Verder zijn dit ook de dingen die handig om mee te nemen wanneer je van plan bent om op trip te gaan:

•            Koplamp/zaklamp

•            Los zittende lange broek(en)

•            Zonnebrand crème (in Suriname moeilijk te vinden)

•            Hoed of pet voor op  de boot

•            Zonnebril

•            Dichte schoenen

•            Hoge sokken

•            Regenjas/poncho

•            Rugzak

•            Waterschoenen